Título: Certification of the deuterium distribution in ethanol from grape, sugar cane and sugar beet sugars’ fermentation. ERM®-AE200 : certification report
Resumen:ERM-AE200 es un conjunto de tres materiales de etanol certificados para la distribución de deuterio (D) (relaciones entre la cantidad de deuterio e hidrógeno (D/H) de las sustancias y la relación relativa entre deuterio e hidrógeno), producidos en el ámbito de la acreditación ISO 17034 [1] y la Guía ISO 35:2017 [2]. El material de referencia certificado (MRC) consta de tres tubos de RMN, cada uno de los cuales contiene al menos 4,65 ml de una solución que combina etanol (de uva, caña de azúcar o remolacha azucarera), tetrametilurea y hexafluorobenceno. Los tubos se sellan bajo una atmósfera de argón. Se cuantificó la homogeneidad entre unidades y se evaluó la estabilidad durante el transporte y el almacenamiento de acuerdo con la Guía ISO 35:2017 [2]. El material, contenido en tubos de RMN sellados, está destinado a la medición directa del tubo intacto con SNIF-NMR, un análisis no destructible. Por lo tanto, el tamaño mínimo de la muestra para una medición es el contenido completo del tubo de RMN y es posible su uso repetido. El material se caracterizó mediante una comparación interlaboratorios de laboratorios de competencia demostrada y adheridos a la norma ISO/IEC 17025:2017 [3]. Todos los resultados fueron técnicamente válidos y no se eliminó ningún valor atípico a menos que se encontrara una razón técnica para la desviación. Las incertidumbres de los valores certificados se calcularon de acuerdo con la norma ISO 17034:2016 [1] y la Guía ISO 35:2017 [2] e incluyen incertidumbres relacionadas con la posible falta de homogeneidad, inestabilidad y caracterización.
Summary:ERM-AE200 is a set of three ethanol materials certified for the deuterium (D) distribution (deuterium-tohydrogen (D/H) amount of substance ratios and the relative deuterium-to-hydrogen ratio), produced within the scope of ISO 17034 accreditation [1] and ISO Guide 35:2017 [2]. The certified reference material (CRM) comprises three NMR tubes, each containing at least 4.65 ml of a solution combining ethanol (from grape, sugar cane or sugar beet), tetramethylurea and hexafluorobenzene. The tubes are sealed under an atmosphere of argon. Between-unit homogeneity was quantified and stability during transport and storage was assessed in accordance with ISO Guide 35:2017 [2]. The material, contained in sealed NMR tubes, is intended for direct measurement of the intact tube with SNIF-NMR, a non-destructible analysis. Therefore, the minimum sample size for one measurement is the full content of the NMR tube and repeated use is possible. The material was characterised by an interlaboratory comparison of laboratories of demonstrated competence and adhering to ISO/IEC 17025:2017 [3]. All results were technically valid and no outlier was eliminated unless a technical reason for the deviation was found. Uncertainties of the certified values were calculated in accordance with ISO 17034:2016 [1] and ISO Guide 35:2017 [2] and include uncertainties related to possible inhomogeneity, instability and characterisation. The material is intended for the performance verification of NMR spectrometers in SNIF-NMR measurements. As with any reference material, it can be used for establishing control charts. Before release of the ERM-A200, the certification project was subjected to peer-review involving both internal and external experts.
Fecha publicación: 2023
Autor: Centro Común de Investigación; Dabrio, M ; Charoud-Got, J ; Exarchou, V ; Sejerøe-Olsen, B
ISBN / ISSN: 978-92-68-01748-7 / 1831-9424
Link: https://n9.cl/5t2hsi
Palabras clave: análisis cualitativo , azúcar , certificación comunitaria , destilación , ensayo , etanol , informe de investigación , inspección de alimentos , método de investigación , vino
Keywords: ethanol , research report , Community certification , distillation , ethanol , research method , research report , food inspection , qualitative analysis , wine , qualitative analysis , sugar , distillation , research method , research report , research report , food inspection , wine